Інформаційна війна коштує Україні понад 2 млрд доларів щомісячно

В Офісі Президента підрахували економічні втрати від постійного інформаційного тиску на державу та бізнес. Лише за січень поточного року країна втратила понад 2 млрд доларів. Головна причина – постійне роздування конфлікту та інформаційний тиск з боку міжнародних організацій, політиків тощо. В загальну суму втрат включено все – від інфляції до зниження інвестиційної активності бізнесу.

2 млрд доларів – це втрати саме економіки, але це не загальна сума. Наприклад, з січня поточного року валютний ринок втрачає ще понад 1,5 млрд доларів. Національний банк України вимушено використовує свої золото-валютні запаси та виходить з певною пропозицією на ринок. Причина – інформаційний тиск на суспільство створює спекулятивний попит на валюту. Юридичні та фізичні особи масово скупляють долар чи євро. Щоб стабілізувати курс національної валюти НБУ все ж таки підвищує загальний рівень пропозиції.

Офіс вважає, що навіть така ситуація не може бути названа критичною. Якщо тиск з боку ЗМІ та інших міжнародних організацій, різних структур, політиків не буде посилено, то ситуація стабілізується. Люди та бізнес звикнуть до того, що війна з Росією є певним інформаційним предметом обговорення, не більше. І ринки почнуть адекватно реагувати на такі тиски.

Якщо ж ситуація не стабілізується, а інформаційна війна ще посилиться, то Україна почне втрачати більші суми. Йдеться вже не про 2-4 млрд доларів, а про суми вдвічі більші.

У зв’язку з такою дестабілізацією та відсутності певної ясності уряд прийняв рішення, що в цьому році він все ж таки активно залучить до співпраці міжнародних партнерів. Так, наприклад, Єврокомісія вже погодила виділення  першого траншу для України без будь-яких додаткових умов. Гроші будуть надані просто так на компенсацію ймовірних втрат.

Стосовно співпраці з Міжнародним валютним фондом, то Україна продовжує працювати в цьому напрямку. Якщо напередодні Офіс Президенту та Кабінет Міністрів України прагнули 2022 рік провести без підписання нових угод про співпрацю, то зараз ситуація кардинально змінилася. Вже розпочато обговорення нових пакетних програм кредитування. Які умови будуть висунуті до України, поки невідомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *